فهرست مطالب
با توجه به این که مراقبت از محصولات چرم طبیعی اهمیت زیادی دارد، تصمیم داریم به بیان نکاتی پیرامون چگونگی و نحوه نگهداری و پاک کردن چرم طبیعی میپردازیم.
4 نکته مهم و اساسی برای نگهداری از هرنوع محصول چرم طبیعی
فرقی نمی کند که محصول شما یک کاپشن چرم طبیعی باشد و یا یک کیف چرمی و یا یک کفش چرم و حتی یک مبل راحتی چرمی. اگر چرم طبیعی در آن بکار رفته، باید این چند نکته مهم و اساسی را برای نگهداری و مراقبت از انواع محصولات چرمی رعایت کنید.
- هرگز محصولات چرم طبیعی را در برابر آفتاب مستقیم، طولانی مدت قرار ندهید.
- هنگام نگهداری حتما محصول چرمی خود را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
- هرگز محصولات چرمی را در کیسه های پلاستیکی برای مدت طولانی قرار ندهید.
- همیشه سطح چرم را با روغن های مخصوص چرم طبیعی چرب نگهدارید (بیش از اندازه نباید چرب باشد).
مراحل مراقبت و نگهداری از محصولات چرمی
به طوری کلی نگهداری چرم طبیعی و محصولات تولید شده از چرم شامل 3 مرحله می شود که عبارت است از:
تمیز نگه داشتن چرم طبیعی: سعی کنید محصول چرمی خود را پاکیزه نگه دارید و در صورتی که مایعی بر روی سطح بیرونی آن ریخت یا اینکه چیز کثیفی بر روی آن مالیده شد، بلافاصله اقدام به پاک کردن آن نمایید؛ چرا که اگر نسبت به مراقبت از محصولات چرمی خود بی تفاوت باشید، با گذشت زمان ساختار و بدنه اصلی چرم دچار آسیب خواهد شد.
خشک کردن چرم طبیعی: تلاش کنید محصولات چرمی خود را خشک نگه دارید. اگر این محصولات به هر دلیلی خیس شدند آنها را در برابر حرارت مستقیم یا آفتاب مستقیم خورشید قرار ندهید.
مرطوب نگه داشتن چرم طبیعی: به وسیله نرم کننده ها و روغن های مخصوص چرم، محصول چرمی مورد نظرتان را مرطوب نگه دارید.
پاک کردن چرم طبیعی
گرد و غبار یکی از دشمنان اصلی چرم محسوب می شود هرگز نباید از گردگیری سطح چرم غافل شوید. برای تمیز کردن و همچنین نگهداری چرم باید ابتدا محصول را گردگیری کنید، سپس می توانید به صورت زیر یک محلول پاک کننده خانگی برای تمیز کردن چرم بسازید:
- یک فنجان آب ولرم
- یک قاشق مرباخوری شامپو بچه
- اسفنج نرم یا پارچه نرم
قبل از استفاده از مواد پاک کننده و نگهدارنده در سطوح آشکار چرم، باید ابتدا این مواد در محل هایی از محصول که در معرض دید نیست امتحان شود.
مواد فوق را با هم مخلوط کنید سپس اسفنج نرم را به کف حاصل شده آغشته نمایید و آن را آبگیری کنید. کف جذب شده را روی محصول بکشید.
در ادامه با پارچه ای نرم، رطوبت ایجاد شده را جذب کنید و بعد از 15 دقیقه سطح آن را خشک نمایید و در آخر در مجاورت هوا در دمای اتاق قرار دهید. زیپ کاپشن یا بند کفش را نبندید تا گردش هوا به طور کامل انجام و چرم کاملا خشک شود.
هرگز از دنبه، روغن زیتون و… برای نرم کردن چرم استفاده نکنید. استفاده از دنبه سبب کدر شدن سطح چرم و بوی بد چرم خواهد شد.
درصورتی که به واکس های مخصوص دسترسی ندارید مقدار بسیار اندکی وازلین را کف دو دست خود بمالید و دست خود را به آرامی روی کت چرم یا کیف خود بکشید.
برای براق شدن چرم از چه محلولی می توان استفاده کرد؟
برای براق شدن چرم می توانید از ژل براق کننده چرم استفاده کنید. مقدار کمی از ژل را بر روی چرم ریخته و با یک دستمال تمیز و نرم به آرامی ژل را بر روی چرم بمالید. ولی اگر ژل در دسترس ندارید می توانید از محلول خانگی زیر برای براق کردن چرم استفاده کنید:
یک فنجان آب ولرم
یک قاشق مرباخوری شامپو بچه
اسفنج نرم یا پارچه نرم
این محلول را آماده کرده و با یک اسفنج نرم به آرامی بر روی چرم بمالید.
از چه موادی هرگز نباید برای پاک کردن چرم طبیعی استفاده کرد؟
از این مواد اصلا برای پاک كردن چرم طبيعي استفاده نکنید:
- سرکه خالص به تنهایی
- الکل
- نفت و بنزین
- تینر
آیا آب چرم را خراب می کند؟
خیر. چیزی که به تدریج منجر به خراب شدن چرم می شود خشک شدن سطح آن است. وقتی یک محصول چرمی شسته می شود بخشی از چربی طبیعی سطح خود را از دست می دهد.
به همین دلیل ممکن است پس از شستن چرم شاهد خشک شدن و خراب شدن تدریجی آن باشیم. در حالی که این آب یا شوینده نیست که منجر به خراب شدن چرم شده است بلکه خشک شدن چرم و واکس نخوردن و چرب نشدن چرم است که آن را دچار فرسودگی و خرابی می کند.
▌ بیشتر بخوانید: نحوه تشخیص کمربند چرم طبیعی از مصنوعی
نکات مهم در نگهداری و پاک کردن چرم طبیعی
1) برای آویزان کردن لباس چرم حتما از هنگر استفاده کنید.
2) همانطور که گفتیم چرم بسیار حالت پذیر است بنابراین هرگز لباس چرم را از میخ چوبی و یا فلزی آویزان نکنید تا شکل ظاهری آن تغییر نکند.
3) برای مراقبت و نگهداری چرم لباس از کاورهای پارچه ای و نخی استفاده کنید.
4) هیچ وقت لباس چرمی را در کاور پلاستیکی و نایلونی قرار ندهید چون ممکن است چرم عرق کند و همین موضوع سبب آسیب رسیدن به آن می شود.
5) اگر لباس چرم، خیس یا مرطوب شد ابتدا رطوبت را با دستمال نخی و نرم خشک کنید سپس آن را در هوای آزاد قرار دهید. از خشک کردن آن در جلوی هوای داغ، روی رادیاتور یا بخاری پرهیز نمایید.
6) اگر لباس چرم بعد از خشک شدن، ترد و شکننده شده از مواد محافظت کننده و نگهدارنده چرم استفاده کنید.
7) به هیچ عنوان از واکس های پارافین دار استفاده نکنید.
8) چرم را بیش از 8 ساعت زیر آفتاب قرار ندهید. اگر چرم رنگی باشد، نور خورشید می تواند رنگ آن را از بین ببرد.
9) چرم به صورت کامل ضد آب نیست. اگر چرم به شکل %100 ضد آب ساخته شود قسمتی از خواص طبیعی آن از دست می رود. بنابراین اکثر چرم ها بر اثر برف و باران شدید و بلند مدت ممکن است آسیب ببینند یا تغییر شکل دهند.
10) در صورت خشکی جنس چرم بعد از خشک شدن آب، لباس را داخل یک کیسه نایلونی که سوراخ کوچکی دارد قرار داده و حدود یک ربع نایلون حاوی لباس را بغلتانید و ماساژ دهید. با این کار خشکی چرم تا حد قابل قبولی از بین می رود.
11) برای پیشگیری از تغییر حالت محصول چرم، از قرار دادن اشیای سنگین داخل آن خودداری کنید.
12) هنگامی که از لباس چرمی استفاده نمی کنید آن را بر روی چوب لباسی مناسب آویزان کرده و کاور نخی بکشید سپس آن را در محلی دور از رطوبت و گرما بگذارید. هیچ گاه چرم را به صورت خیس یا مرطوب در کاور و کمد قرار ندهید.
13) هنگام خرید سعی کنید لباس یا کفشی را انتخاب کنید که اندازه شما باشد کوچک یا بزرگ بودن اندازه محصول چرم در بلند مدت باعث از شکل افتادن آن خواهد شد.
حتماً محصولات چرم طبیعی خود را به صورت منظم گردگیری کنید؛ چرا که گرد و خاک، گل و لای و… به مرور زمان باعث خراب شدن سطح چرم آنها می شود.
برای نگهداری چرم طبیعی در منزل آن را دور از گرد و غبار و داخل کمد نگهداری نمایید.